5 Nov 2010

Povratak u budućnost



Ovaj video je jedan pogleda na trenutni odnos Kine i SAD. Sa zaključkom filma se ne slažem, jer ne mislim da je Kineski dramatični rast večno održiv. Takođe ne mislim da je moguće gomilanje deviznih rezervi uz relativno mali rast kupovne moći običnih građana bez socijalnih tenzija. Možda se u Kini dogodi tranzicije sistema, koja bi podrazumevala tranzicionu recesiju. 

Što bi Lili iz serije "How I Met Your Mother" rekla, "Where's the poop Robin?". 
Ja pitam Where's the poop China? Nešto mi "ne miriše" u kineskom razvoju. Još nisam stvorio jasnu sliku i iskristalisao stav, ali mnogo je sitnih detalja koji me upućuju na ideju da Kina neće moći večno ovako. Rast će jednom morati da stane, recesija će jednom morati da zakuca i na kineska vrata. E kada se to desi, svi ćemo biti u dubiozi, mnogo većoj nego što je ova sada. No to nije glavna poruka ovog filma.

Ono što ova reklama pokušava da poruči je da SAD ne da neće moći večno da pozajmljuje pare za svoj deficit, i troši ih u stimuluse, medicare-ove i sl., nego će morati sa tom praksom da prestane već za par godina. O tome je pričao Harberger. Investitori su sebe zatvorili u začarani krug gde moraju da refinansiraju američki dug kako bi mogli da povrate investiciju. Ali će vremenom i oni moći da realociraju deo svojih investicija onda kada se ekonomije drugih zemalja "vrate na noge". Dolazi trenutak, ovaj video poručuje da je to vrlo blizu, kada SAD više neće moći da pozajmljuje veoma mnogo veoma jeftino. 

2 comments:

  1. Ne vjerujem da će Kineski rast stati, ali će definitivno usporiti iz razloga što su izuzetno visoke stope rasta u Kini posljedica isključivo izvoza i merkantilističke politike.Ovisnost ekonomije o izvozu predstavlja ogroman rizik, izloženost vanjskim šokovima i inozemnoj potražnji. Kina će morati usmjeriti svoju makroekonomsku politiku poticanju domaće potražnje kao osnovu za održiv ekonomski rast. Zapravo, povećanje domaće potražnje se događa samo po sebi, zbog rasta dohotka u Kini što će automatski smanjiti izvoz i povećati uvoz iz čega slijedi usporavanje nerelno velikog rasta.

    to je to što meni "ne miriše" u kineskom razvoju :)

    ReplyDelete
  2. lol :) communist propaganda!
    Пролетарии всех стран, соединяйтесь!

    ReplyDelete