14 Jan 2011

Index of Economic Freedom 2011 - Heritage Foundation

Heritage Foundation je izbacio Indeks ekonomskih sloboda (IEF) za 2011. Postoji čitav niz naučnih članaka koji potvrđuju pozitivnu vezu između širine ekonomskih sloboda i rasta privrede. Osim toga bitna je i promena indeksa tokom vremena (zemlje koje unapređuju ekonomske slobode pojedinca često ubrzavaju svoj rast). Kretanje pokazatelja ekonomskih sloboda često se može dovesti u vezu sa širenjem tražnje, za svojevrsnim luksuznim dobrom, političkim slobodama (širenju demokratije i vladavine prava). Na listi zemalja Srbija zauzima, nimalo zavidno, 101 mesto, između Tunisa i Kambodže. Preporučujem da pogledate indeks, njegovu strukturu i kretanje. Izdvojiću nekoliko zemalja na koje treba obratiti pažnju:

1. Ruanda, od 2000. godine, jedna od najbrže rastućih ekonomija u Africi i sa verovatno najbržim rastućim IEF indeksom. Ne umem da objasnim kakve se to institucionalne promene dešavaju i šta su uzroci sjajnog rast (oko 7% godišnje za poslednjih desetak godina - što znači da je Ruanda duplirala dohodak per capita u poslednjoj deceniji). Ruanda svakako ne izgleda sjajno, ima puno problema i veoma teško nasleđe (baš kao i Srbija), ali svakako ohrabruje činjenica da su zabeležene drastične promene u pozitivnom smeru (za razliku od, pogodićete, opet Srbije). Na ovu afričku zemlju, ekonomske promene u njoj i kretanje njenog indeksa IEF, svakako treba obratiti pažnju i ono najbitnije - pokušati objasniti.

2. Albanija, beleži izuzetno brzi rast, oko 5-6% prosečno godišnje već desetak godina (među najbrže rastućim ekonomijama u Evropi) i to sa ubrzanjem u poslednje vreme (neračunajući krizu). Albanija je jedna od tri zemlje Evrope koje nisu upale u recesiju za vreme ekonomske krize (druge dve su Poljska i Belorusija). U kontekstu IEF Albanija beleži najbrži rast indeksa u Evropi (prošle godine među najbržima u svetu). I ova zemlja je enigma, verovatno manja nego Ruanda, ali bi otkirvanje strukturnih promena u ekonomskom sistemu i institucijama bilo vrlo korisno. Te odgovore takođe nemam, i dalje istražujem, ali na Albaniju treba obratiti pažnju. Iako je polazna osnova niska, što implicira moguće više stope rasta, ipak je ekonomsko dostignuće takvo da se mora obratiti posebna pažnja. Već nekoliko godina, Albanija je kandidat za sledećeg boomer-a u Evropi.

3. Za one koji se prvi put susreću sa IEF indeksom istakao bih kretanje u zemljama Commonwealth-a (i bivših i sadašnjih). I dalje suvereno vladaju svim listama ekonomskih sloboda pa i IEF listom.

No comments:

Post a Comment