8 Jan 2012

Crvena traka i Harbergerov trougao

Pre skoro pola godine jedan prijatelj i čitalac me posavetovao da napišem post o tome šta je sve potrebno za otvaranje biznisa u Srbiji i zašto je to gotovo nemoguće. Komšija iz Mađarske je uradio upravo nešto slično, doduše za mađarski slučaj, i ukoliko budem imao više vremena uskoro pokušaću da stvar prevedem na srpske prilike. Svakako pogledajte!

7 comments:

  1. U izvesnom smislu je vec prevedeno ovde

    ReplyDelete
  2. Malo sam van sajber prostora i vremena poslednjih dana. :)

    ReplyDelete
  3. Van posta, interesuje me koji su austrijski ekonomisti danas najaktuelniji. Od zivih mislim. Tipa Rodzer Garison. Unapred zahvalan.

    ReplyDelete
  4. Postoje dve struje u SAD: Jedna oko Mises Instituta - radikalnija, određenija prema prakseologiji, na tragu Misesa i Rothbarda (Walter Block, Joseph Salerno, istoričar Tom Woods itd...). Njima su još priključeni dvojca istaknutih iz Evrope: Guido Hulsmann koji predaje u Francuskoj, i Huerta de Soto, monetarni ekonomista iz madrida (inače rukovodilac jedinog mastera iz austrijske ekonomije u Evropi, ali na španskom)

    Druga struja je oko George Mason Universiteta, University of West Virginia, Sufolk, raznih washingtown instituta idr. (npr. IHS i FEE organizacije). Ova grupa je manje kohezivna i eklektičnija (pristup i van prakseologije ali i ne striktno ekonomski). Privrženiji su tradiciji Hayeka, Mengera, Misesa, Kirtznera ali se ne odriču ni drugih velikih ekonomista (tipa Coase, Alchian, Friedman, Becker, itd.) Među njima istaknuti su Peter Boettke, free bankingeri Selgine i White, Dan Boudreaux itd... Rekao bih da je Roger Garrison negde između jer predaje na školama iz oba tabora. To je ono što mi na prvu loptu pada na pamet. Napisaću jedan post samo o ovome.

    ReplyDelete
  5. Hvala. Pisem diplomski o poslovnim ciklusima i poredim kejnzijansku i austrijsku teoriju. Aktuelne kejnzijance sam lako nasao (Krugman, Stiglic, Rubini, Rogof, Akerlof), al austrijanaca nema ni od korova.

    ReplyDelete
  6. Za to su ti najbolji, Hayek, Garrison, Salerno, De Soto, Hulsmann

    ReplyDelete
  7. Za poslovne cikluse kod austrijanaca je dovoljna Bozina knjiga (kako nadmasiti savrsenstvo:-)), a za kejnzijance sam uzeo Prascevickinu sa ljubicastim koricama, zaboravih kako se zove jer sada kucam austrijance, a koristicu i Olsonov uspon naroda, Zivotni duh Akerlofa i Silera, Engelsov Kapitalizam i njegove krize-deo o slobodnom bankarstvu. A hteo sam i da pisem o stanju u ekonomskoj teoriji u kojoj kejnzijanci trenutno dominiraju, austrijanci su apsolutno skrajnuti.

    ReplyDelete