15 Apr 2013

Inflaciji i hiperinflacija u SFRJ

Juče sam slušao EconTalk podkast sa Stivom Hankeom, poznatim američkim ekonomistom, članom ekonomskog tima Ronalda Regana i savetnikom Ante Markovića. On je govorio o hiper inflaciji i naravno, dotakao se SFRJ i SR Jugoslavije. Evo nekoliko najzanimljivijih podataka. 

Hiperinflacija u Jugoslaviji 1993. godine je bila treća najviša hiperinflacija u svetu (ispred su Zimbabve 2010 i Mađarska 1946 kao najviša ikad), viša od one u Nemačkoj za vreme Velike depresije. Hiperinflacija u SR Jugoslaviji je iznosila zilijardu procenata (zapravo, kumulativno oko 500 milijardi %), 


Međutim, ovaj podatak, koliko god frapantan ne čudi kada pogledate sledeći podatak. U periodu od 1961. do 1991. godine, u 30 godina istorije zajedničke države, SFRJ je imala najvišu prosečnu godišnju stopu inflacije u Svetu, otprilike 75% godišnje. Sa takvom istorijom monetarne nestabilnosti hiperinflacija mu dođe kao šlag na tortu. 

Treće i meni najzanimljivije: ako želite da kupite kao suvenir novčanicu od 500 milijardi dinara, koliko je bila najveća novčanica u zimu 1993. godine, to će vas danas koštati oko 3 do 5 evra. Možda možete da nađete i za manje. Međutim, to je 3 puta više nego što je ta novčanica mogla da kupi maraka dok je bila u opticaju. Toliko je novac bio bezvredan za vreme hiperinfalcije.

5 comments:

  1. Malo starije generacije koje ne drže do jugonostalgičarstva dobro pamte taj podatak. Svako ko je kupovao nešto 80-godina naučio je dobro šta znači visoka inflacija. U nekim fazama cene su se praktično duplirale za nekih mesec dana, čak i manje.

    ReplyDelete
  2. WTF je zilijardu? :)

    ReplyDelete
  3. sprdam se, nisam mislio na stvarnu brojku

    ReplyDelete
  4. Ima jedna zanimljivost vezana za pomenutu novčanicu od 500 milijardi, a to je da je postojala mala serija sa fabričkom greškom, a ta serija je imala jednu nulu više. Takve novčanice danas vrede mnogo više od "običnih" 500 milijardi.

    ReplyDelete
  5. Znaš koliko i gde može da se kupi? To je najveća novčanica ikada ištampana onda.

    ReplyDelete