30 Apr 2013

na kafici sa...

Pod jakim utiskom predavanja koje sam slušao na YouTube, juče sam razmišljao o tome sa kojim poznatim autorom/profesorom/preduzetnikom bih voleo da popijem kafu i porazgovaram o zanimljivim temama. Rešio sam da napišem kratak post sa objašnjenima za svakog od njih, a predlažem i čitaocima bloga da u komentarima daju svoje liste uz kratka objašnjenja. Pa da počnemo:

živi u srcu:

1. Friedrich Avgust von Hayek - za mene najveći mislilac društvenih nauka u 20 veku. Znam da se mnogi neće složiti sa tom konstataciom. Sa tim genijem najviše bih voleo da razgovaram o monetarnoj teoriji i kako prilagoditi austrijsku teoriju poslovnih ciklusa savremenim uslovima. Finansijski svet se mnogo promenio, monetarna politika je postala mnogo manje važan faktor monetarnih kretanja nego što je to bilo u počecima centralnog bankarstva. Naravno ne bih zaobišao ni razgovor o tome kako preći sa nacionalnih valuta na sistem konkurentnskih valuta uz ukidanje CB i zakonskog sredstva plaćanja.

2. Sir Winston Churchill - jedna od najfascinantnijih figura o kojima sam čitao. Sa njim bih voleo da razgovaram o svemu i svačemo, ali najviše, o njegovom shvatanju politike i vlasti. Svašta bi tu pametnog moglo da se čuje, siguran sam. Što bi broj 3. sa ove liste rekao, Churchill je klasa za sebe.

živi:

3. Niall Ferguson - ko nije pratio rad ovog ekonomskog istoričara odmah da se poduči. Završio je doktorat iz istorije na Oxfordu a predaje na Harvard Business School. Najveći uticaj na mene je ostavila knjiga "Uspon novca". Sa njim bih voleo da razgovaram o Kini. Voleo bih da mi otkrije šta je tamo video, kako taj sistem izgleda i koliko je sličan sa drugim autoritarnim vlastima iz istorije Kine? Može li Kina da opstane i ne doživi recesiju? Takođe pitao bi profesora Fergusona da li zna nešto o moentarnoj istoriji Austrougarske i Srbije. 

4. Ronald Coase - najstariji ekonomista na planeti. Sa njim bih razgovarao o ulozi zakona u tržišnoj privredi i ulozi evolutivnog običajnog prava u usponu Britanije. Takođe, češljao bih i koje su to najvažnije neformalne institucije u istoriji razvoja kapitalizma.

5. Quentin Tarantino - njegovi filmovi su puni realizma o međuljudskim odnosima, prosti, jednostavni, strašni iz interesa. Mislim da on razume šta pokreće ljude mnogo bolje od većine nas. Hteo bih sa njim da popričam o njegovim filmovima i društvenim porukama koje nose, koje mi se čine, prilično slobodoumne i slobodarske. 

Ima ih još ali to možda u nastavku ovog posta 

4 comments:

  1. Zombi Benjamin Franklin - Da ispečem štamparski zanat

    Ingvar Kamprad - Da konačno naučim kako da uštedim na pijaci

    ReplyDelete
  2. Ser Aleks Ferguson-kako voditi ekipu? Milton Fridman, Kejns i Hajek o monetarnoj politici-kakva bi to rasprava bila :-) voleo bih i da Minski bude u toj raspravi. U stvari o mnogim ekonomskim temama. Alan Grinspen-gde smatra da je pogresio? I da Sumpeter-njegova teorija privrednih ciklusa u savremenim uslovima. I meni se svidja Fergusonova knjiga, jedna od omiljinih.

    ReplyDelete
  3. 1.Borislav Pekić
    Delovaće apsurdno - on je književnik, a od njega sam učio ekonomiju. Proveo nekoliko godina po komunističkim kazamatima. Bio je za privatizaciju svih mogućih pojava. Osim zatvora, razume se. Njegovo delo "Zlatno Runo" nema premca u književnosti ovih prostora, jer na 5000 stranica opisuje uspon i pad srpske buržoazije kroz sudbinu cincarske porodice Njegovan. Umro u Londonu, u privatnoj bolnici.

    2. Fernao de Mageljaiš
    Magelan, Portugalac na dvoru kralja Karlosa. Organizovao je najveći poduhvat u istoriji moreplovstva - prvi je oplovio svet. Svojom gvozdenom voljom je čvrsto držao posadu do Filipina, svojim proračunima je tačno određivao kurs. I ono najvažnije - da bi ispunio svoj san nije žrtvovao na stotine hiljada tuđih života, već samo svoj.

    3. Regan
    Taj čovek je jednostavno bio zabavan.

    4. Fuše
    Ministar unutrašnjih poslova kralja, revolucionara i Napoleona. Mislim da je taj čovek isuviše znao.

    5. Giška
    Privatni preduzetnik nakon raskida sa UDBOM. Kažu da je diplomirao istoriju u nekom italijanskom zatvoru. Tema - Francuska buržoaska revolucija.

    6. Džoni Štulić
    Jedini antikomunistički roker SFRJ. Institucija.

    ReplyDelete