20 Sep 2013

Objašnjenje sistema zdravstva u SAD3 comments:

 1. jeste dobro objasnjeno. vise razloga, ali glavni je ovo sto je rekao da oni koji obezbedjuju zdravstvene usluge (health care providers, misli na farmaceute, dobavljace opreme, materijala I sl, I privatne bolnice) mogu da zalepe koju god hoce cenu I da se izvuku s tim. plus jaki lobiji koji im omogucavaju prolazenje zakona u njihovu korist (skoro je donet zakon po kom farmaceutske kuce ne mogu da budu tuzene za odstetu).

  ReplyDelete
 2. "America is not a country. It's just business". Problem je, da li je bas sve biznis, i preciznije, da li zdravstvo treba da bude biznis?

  Apsolutno se slazem da sve ljude u zdravstvenoj industriji treba platiti za njihov rad, intelektualnu svojinu, uopsteno za sav napor koji oni ulazu da bi ljudi (kao bica) bili zdraviji i imali kvalitetan zivot. Oni rade, i svoj rad naplacuju, onoliko koliko oni smatraju da treba (ili su u stanju da ispregovaraju). To je njihovo pravo. Kraj price.
  Ali ne mozemo se svuda rukovoditi iskljucivo ekonomskim principima. Nerealno je ocekivati da ce svaki gradjanin moci da plati tako skupe procedure. Pitanje lecenja nije isto kao i pitanje izbora da li jesti pljeskavicu sa trafike ili beluga kavijar. Zdrav zivot je potreba, ne zelja.
  Dakle, drzava (ili kolektiv) mora da intervenise. Sa druge strane, drzava nije dadilja, i nerealno je ocekivati da zdravstvo bude u potpunosti besplatno (ovde besplatno ne izjednacavam sa dostupno svima; lecenje mora biti dostupno svima, i to je imperativ).

  Gde je granica do koje drzava treba da se umesa? Kako pojedincu omoguciti da sam snosi troskove lecenja (ili makar deo)?


  http://www.dodaj.rs/f/1R/Vc/3OSqgOGZ/funny-scumbag-america-us.jpg

  W

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Problem je, da li je bas sve biznis, i preciznije, da li zdravstvo treba da bude biznis?"
   Da, sve treba da bude biznis, pa i zdravstvo.

   "Ali ne mozemo se svuda rukovoditi iskljucivo ekonomskim principima. Nerealno je ocekivati da ce svaki gradjanin moci da plati tako skupe procedure. Pitanje lecenja nije isto kao i pitanje izbora da li jesti pljeskavicu sa trafike ili beluga kavijar. Zdrav zivot je potreba, ne zelja."
   Možemo se rukovoditi isključivo ekonomskim principima. Ne može svaki građanin da studira na MIT-u, ne može da ima vilu na Havajima, ne može da kresne Pamelu, pa ne može ni da plaća tako skupe procedure lečenja.

   "Dakle, drzava (ili kolektiv) mora da intervenise."
   Neka interveniše kolektiv. Izvolite osnujte privatnu fondaciju, pa finansirajte siromašne građane.

   Delete