8 Oct 2013

Rasprava o podizanju granice duga u SAD

Mnogi mediji digli su iracionalnu frku oko pregovora o daljem finansiranju Federalne vlasti u SAD. Republikanci iz pokreta Čajanka odbijaju da prihvate podizanje nivoa duga ukoliko se dodatno ne odloži primena Obamacare-a. Čak ne mogu ni da zahtevaju odbacivanje celog programa. Ovaj članak u velikoj meri demistifikuje strah o bankrotu SAD koji je potpuno iracionalan. Takođe, rasprava i pregovori na koje teraju fiskalno konzervativni kongresmeni i senatori je zapravo prilično konstruktivna u pokušaju da se prekine lanac koji ilustruje naredni grafik:


4 comments:

  1. zasto mislis da je toliko vazno da se ''prekine ovaj lanac''?

    moramo ozbiljno razmatrati svaki pojam kojim baratamo.

    mdanon
    poz

    ReplyDelete
  2. Zato što smatraj da je nivo duga SAD prevazišao dugoročno održiv nivo pri istorijski uobičajenim kamatnim stopama. Zato je po meni rasprava koja se pokrenula oko pitanaj povećanaj nivoa dozvoljenog duga izuzetno dobra jer daje veći značaj važnom problemu. Možda se politička klima u SAD u skorioj budućnosti promeni pa dođe i do konkretnih preldoga rešenja

    ReplyDelete
  3. ćao pavle, uz svo veliko poštovanje, ne može samo da se jedan iskaz uzme zdravo za gotovo (smtraj da je nivo...). bilo bi dobro ovaj iskaz potkrepiti nekim empirijskim dokazima (reinhart-rogoff? :)) ), ili nekom dubljom argumentacijom.

    šta tačno podrazumevaš pod ''dugoročno održivim nivoom pri istorijski uobičajenim kamatnim stopama''.

    šta je 1) dugoročno održiv nivo duga za ameriku, 2) koja je istorijska prosečna kamatna stopa (u kom periodu? pre krize, za vreme krize? posle početka QE3 ili pre?)

    uz sve to, ne ispustimo iz vida status dolara kao rezervne svetske valute i važnu ulogu ove činjenice u aktuelnim diskusijama.

    iako se donekle slažem sa tobom kada su u pitanju neke druge, male otvorene privrede u CEE SEE.

    pozdrav

    ReplyDelete
  4. Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
    za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

    ReplyDelete