1 Mar 2012

Alisa u zemlji čuda


Izbori se bliže, to nije ništa novo kao ni razgovori o mogućim predizbornim ili postizbornim koalicijama. Ono što je novo su neki dogovori o saradnji koji deluju pomalo nadrealno, ali i takođe pokazuju kako je u Srbiji sve moguće. Elem, vest 1 i vest 2 su pokazale kako niko nije previše ideološki daleko da bi se sa njim moglo dogovarati - u ovom slučaju pod tim 'ideološki daleko' pre svega smatram poglede na ekonomsku politiku i uticaj države u njoj.

U prvom slučaju su LDP koji se zalaže za slobodno tržište i ASNS koji kao svaki sindikat baš i ne žele baš slobodnu tržišnu utakmicu. U drugom slučaju imamo čisto socijalno populističku demagogiju SNS koja se zalaže za jaku državnu intervenciju u privredi i AMSP koja bi trebalo da se zalaže za što slobodnije poslovanje preduzetnika.

Najočiglednije što mi pada na pamet da barem jedna strana u svakom paru 'is not living what is preaching'. Koja - vreme će pokazati.

4 comments:

  1. Veljko Smiljanic01 March, 2012 14:25

    LDP se zalaže za slobodno tržište? Da to nije malo...ružičasta...ocena?

    ReplyDelete
  2. Moram nešto da primetim... SNS koristi socijalno-populističku demagogiju ne zbog neke njihove inherentne socijalističke ekonomske ideologije, nego jer je to jedina priča u gradu trenutno. Niko pojma nema šta bi drugo pričao, uključujući tu i (pre svega) LDP. Zato i mislim da je nekako trebalo infiltrirati u besprogramski SNS neki približno libertarijanski ekonomski program koji bi em bio nešto što menja stvar em bi se sa velikom kritikom obraćao načinu na koji je vođena ekonomija prethodnih 12 godina.

    Da zaključim, mislim da je SNS ako ne lakše, a ono mnogo isplativije i za njih i za "stvar" poterati u ekonomsku desnicu, nego se baktati sa LDP-ovima, Građanskim blokovima i sl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kada se malo bolje razmisli to i nije tako teško s obzirom da osim jorgovanke tabaković i jos par ne tako bitnih ljudi tamo nema ekonomista. Problem bi bio kako ikakvu liberalnu ekonomsku politiku uklopiti sa pokretom socijalista i milanko karić koji su saveznici SNSu na narednim izborima.

      Delete
  3. Vidi, vidi, samo GB-ovci se javili na ovaj post :) Slazem se sa Veljkom da LDP ima i svoje leve uzlete ali mislim da je u globalu jos uvek parlamentarna partija koja se najvise zalaze za free market. Da, Davore i Pavle, SNS nema sama po sebi neku socijalisticku ideologiju (posto po meni nema nijednu) ali ono njihove retorike dosada, kao i koalicioni partneri me navodi na to da su mnogo levije u ekonomskoj politici barem zbog njihovih biraca koji su cini mi se uglavnom sa tog spektra (gubitnici tranzicije, stanovnici ruralnih podrucja itd). Stoga mi ne deluje nesto preterano realno da oni usvoje neki pro market pristup, osim mozda parcijalno u pojedinim oblastima kada im se argumentovano pokaze da je to bolje.

    ReplyDelete