28 Sept 2011

ekonomski programi I

Izborna kampanja je počela. Prvo se izlazi sa manje popularnim stvarima ali koje su bitne za raspravu sa učenijim biračima. U ovom i narednom postu pokušaću da prikupim načela ekonomskih programa nekoliko stranaka.

Počnimo od DSS. Naravno ovde od ekonomskih principa nema ni "e". I ranije sam bio oštar prema narodnjačkoj koaliciji i DSS ali sada su stvar podigli na još viši nivo. U jednoj rečenici: "Popović, govoreći o tome koja su ključna ekonomska načela stranke čiji je funkcioner, navodi državno ulaganje u privredu, oslonac na ruski kapital i kreditiranje privrede preko Fonda za razvoj. "

DSS se zalaže za organizovanje državnog razvojnog fonda koji bi direktno davao kredite firmama. Popović ističe da je glavni problem preduzeća to što ne mogu da dobiju kredite od komercijalnih banaka jer imaju "loše poslovne bilanse i prezadužena su".  Njegov predlog za rešenje je protivno zdravom razumu bilo kog preduzetnika. Lošim firmama treba davati fleksibilne kredite i time ih nagrađivati za loše poslovanje od para koje pozajmljujemo iz Rusije i plaćamo po tržišnoj kamati. A još bolje je što bi problem prezaduženosti, rešili novim jeftinim dugom. Ko je ovde lud?

Iz tabora SNS dolazi nam, čelična, lejdi Tabaković. Njena stranka se zalaže redom za: tržišnu privredu ali nikako neoliberalnog tipa, državno ulaganje u usluge od opšteg interesa (misleći na sektore povezane sa prirodnim resursima, struja, voda, grejanje...), državni protekcionizam industrije i stavljanje imovine penzionih fondova u produktivnu funkciju. Interesantna je i rečenica: „uvek ću decidno reći bolji je državni nego privatni monopol“ . Odmah da kažem nije bolji.

Protekcionizam je štetan za domaće potrošače i usporava strukturno prilagođavanje privrede. Činjenica je da velika većina zemalja na različite načine vrši protekcionizam, međutim to i dalje nije argument za ograničenje trgovine. To je ko kada bi dete u školi reklo da prepisuje na kontrolnom jer i svi ostali prepisuju. Drugo, zemlje sa kojima mi trgujuemo najviše (EU i SAD) vrše protekcionizam na drugačiji način i u manjoj meri nego Srbija (treba posmatrati i zatvorenost tržišta i korupciju kao mehanizme sprečavanja trgovine kod nas). Treće, protekcionizam bi u većini slučajeva bio protivan SSP koji je međunarodni ugovor koji mora da se poštuje ako Srbija želi u EU, za šta se kao načelno zalaže i SNS.

Druga stvar koja je poptuno neodrživa je stavljanje imovine PIO fonda u produktivnu funkciju. PIO fond je bankrotirao. Pre 30 godina. On samo fiktivno postoji jer se penzije isplaćuju iz iste kase, iz trezora sa računa ministarstva finansija. Sva ta imovina odavno je državno vlasništvo odnosno vlasništvo svih poreskih obveznika. Penzioni fond je obesmišljen, protraćen i pojeden devedesetih u potpunosti. Tako da nikakvo smanjenje penzija ili kapitalizovanje Sava Centra neće omogućiti da PIO fond izađe iz minusa (koji je preko 40% ukupne vrednosti penzija). Te mere mogu samo odložiti trenutak suočavanja sa neminovnom tranziciom sistema - u sistem privatnih kapitalnih računa. Jorgovanka Tabaković zna da je predlog nerealan i svesna je činjenica sigurno. 

Prethodni post je u suštini bio posvećen idejama SPS o ekonomiji. O ostalim programima kada se pojave. 

10 comments:

  1. Ako bude sreće i pameti, najbolji ekonomski program će imati - Zeleni (koliko god to apsurdno zvučalo u ovom momentu).

    ReplyDelete
  2. Moje je mišljenje da će našoj Srbijici krenuti nešto bolje u ekonomskom smislu tek kad se ratosilja neverovatno glomaznog i potpuno nefunkcinalnog, neefikasnog i neracionalnog državnog aparata (u šta spadaju i zaposleni, ali i neodgovornost, javašluk, idiotski propisi, besmislene takse, naknade i slični legalizovani reketi države).

    Tek onda možemo ozbiljno da pričamo o razvoju srpske ekonomije jer je ovakvo stanje, u kom cela privreda maltene radi da isfinansira javne rashode, a da joj se pri tom ne pomaže, već šta više odmaže, potpuno nezdravo i neodrživo.

    ReplyDelete
  3. Ukoliko svi prepisuju na kontrolnom, samo imbecil ne bi iskoristio sansu.

    ReplyDelete
  4. @RainDog, jadan taj ekonomski program koji zavisi od sreće :) ...

    ReplyDelete
  5. šta se uopšte desilo sa tim programom? na kraju kad ih budu pitali ko su autori programa, reći će - autori nas napustili :D

    ReplyDelete
  6. @Pavle: U pravu si, to je bila više poštapalica. Pamet je dovoljna.
    @Harberger: Ako program bude usvojen (polovinom oktobra), ne vidim razloga da autori napuštaju stranku.

    ReplyDelete
  7. A LDP i Glavni ekonom Kravčuk? Briljira, sramota je što imaju prefiks "liberalno"

    http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=09&dd=30&nav_id=545755

    ReplyDelete
  8. http://www.ldp.rs/code/navigate.php?Id=84&newsId=4611

    Evo ga i LDP!

    ReplyDelete
  9. Biće komentar. Al neće biti preterano lep :)

    ReplyDelete
  10. Znam... :( Proslediću ga Kravčuku...

    ReplyDelete