23 Oct 2010

Tih prokletih 10%

Kada bih krenuo da kritikujem vladu zbog toga što je napumpala inflaciju raznim programima bio bi to čist zicer. No evo kratkog pregleda šta su profesori et al. rekli o uzrocima i efektima inflacije.

Međugodišnja inflacija za septembar 2010. iznosi 7.7%. To je probilo i najgora očekivanja koja je NBS pravila u junu 2010. godine:

Juna 2010. smo se nalazili u "inflatornoj dolji". Tada je NBS projektovala kretanje rasta cena i "spakovala" inflaciju u planirane okvire za ovu godinu. Kada je pravila prognozu NBS je procenila verovatnoće različitih ishoda (sva površina pokrivena bojom predstavlja 90% verovatnoće ishoda). Najgori ishod za septembar koji je sa 90% pouzdanosti predviđala NBS je 7% međugodišnje inflacije. E mi smo sada u onih 10% verovatnoće, jer smo za jednu desetinu prevalili taj najgori ishod. 

NBS je u memorandumu izbacila ciljeve svoje monetarne politike. Cilj za ovu godinu je 6%, no predviđanja Narodne banke i realno ostvarene međugodišnje stope to ne obećavaju. Guverner Šoškić je i sam izjavio 6. oktobra da bi inflacija mogla da probije cilj za ovu godinu. Evo i kako:


Šta me mnogo više brine od brojke za ovu godinu je to kakave će efekte ovogodišnja inflacija imati na narednu godinu u nepovoljnim uslovima. Od januara nas čekaju: rast penzija i plata u javnom sektoru (je, tata će mi kupiti čokoladu više) ali i rast cena gasa, struje, komunalija i sl... što će pogurati inflaciju značajno (tata će morati da mi kupi lošiju čokoladu). 
"Šoškić je, na četvrtom okruglom stolu sa Vladom Srbije u organizaciji Ekonomist medija grupe, podsetio da će prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom plate u javnom sektoru i penzije početkom 2011. godine biti povećane za šestomesečnu inflaciju."
E sada, kako šestomesečna inflacija počinje da se uvećava, kojih god šest meseci da izaberete u 2010. to znači i da će povećanje biti veće. To znači da će i inflatorni pritisak na početku naredne godine biti snažniji. Merom podizanja plata za inflaciju vlada praktično ugrađuje mehanizam inflatorne spirale što može podstaći i preduzeća da nadzidaju svoje cene i "obuvate" veću kupovnu moć građana. A onda daju veće plate svojim radnicima koji opet imaju veću kupovnu moć... I tako u krug! 

Kada sa ovim ukomponujemo planove ministra Dinkića za dodatnom "pomoći" privredi u narednoj godini i činjenicu da nam se izborna godina bliži (prva polovina 2012.), i pare od Telekoma će za jedno godinu dana, (a za izbore se, jelte, treba pripremiti i "podmazati" biračko telo) nemam optimizma oko dugoročnog kretanja inflacije. Ne vidim ni rešenost niti politiku koja bi se dugoročno izborila sa tim problemom. Imamo hronično visoku inflaciju kao posledica raznih uzroka i hronično ekspanzivnu fiskalnu politiku koja samo doliva ulje na vatru. 

2 comments:

  1. Ko prima platu u evrima njega bas briga.Naravoucenije: bezite na zapad.

    ReplyDelete
  2. Samo bih podsetio, da i ta plata u EURima ima svoju inflaciju, oko 2 do 3 % godisnje recimo..

    Takodje, najsrecniji su oni koji imaju pltate i zarade u japanskim JENima (JEN prati stalna deflacija), a ipak zive u Srbiji...

    Nemanja A.

    ReplyDelete