18 Apr 2012

Nova srpska politička besmisao

Pratim portal NSPM već neko vreme, tamo se mogu naći kako jako dobri tako i u najmanju ruku čudni članci. Jedan od skorijih je Inicijativa za spas Srbije, koji je za mene bio izvor svakolike radosti. Ovaj dokument je inače ustupljen partiji Nijedan od ponuđenih odgovora koja je za nastupajuće izbore registrovana kao stranka vlaške nacionalne manjine. Pa kaže:

1. nemam ništa protiv ovoga, sve dok to ima neku meru inače šta će nam parlament (referendumi o strateškim državnim pitanjima su ok, ali ne i neke trivijalnije stvari kao neki pojedinačni zakoni)

2. Prosto rečeno: suludo. Ovakvi referendumi se raspisuju tek neposredno pred pristupanje takvim organizacijama da bi se proverio stav stanovnika, a ne 10 ili 15 godina pre toga. Najveći problem je sa ovim drugim delom gde se zabranjuje ponovljeno raspisivanje u roku od 10 godina - očigledno se tvorci ovog dokumenta nadaju jednom odgovoru sada a plaše njegove promene. Ovakve vremenske zabrane su jako loše jer je promena javnog mnjenja prema tim pitanjima moguća u mnogo kraćem vremenskom periodu u bilo koju stranu.

3. A sloboda govore je očigledno passé. Naročito ako se govori da je car go.

4. Nadovezuje se na prethodno.

5. Više smešno nego zaista ozbiljno. Barem se nadam.

6. Pozdravljam, samo ga ne bih stavio da je obavezno. Mada, većina nvo-a to već i radi, u većoj ili manjoj meri upravo zbog obaveza prema donorima jer oni žele reklamu.

7. Koliko znam, Slovenija je u EU a Hrvatska je u CEFTA-i te su tako zemlje koje dozvolile preferencijalni tretram naše robe u pristupu njihovim tržištima. Bescarinske barijere svakako treba da se smanje (razne fitosanitarne dozvole npr) ali je suludo započinjati ekonomske sukobe zato što Hrvati neće da jedu Plazmu.

8. Interesantan predlog. U svakom slučaju, trenutni sistem parlamentarnih izbora je odavno sazreo za neku korenitu promenu. I u ovom predloženom sistemu poslanik će isto biti član partije ali će verovatno imati veću samostalnost pri glasanju u Skupštini.

9. Potpuno podržavam.

10. Načelno sam protiv regionalizacije, jer nekako volim decentralizaciju. Suština je imati jake opštine koje će biti servis građana jer će oni tu najlakše i najbrže moći da završe svoje poslove i lokalci uvek poznaju svoje probleme bolje od nekih tamo Beograđana i Novosađana. Ne sviđa mi se ovaj njihov predlog samo zato što sumnjam da bi potpuno hteli da ukinu AP Vojvodinu, što bi dovelo do nepotrebnih sukoba i trvenja.

11. Ovo ne bi bila debeogradizacija, regionalizacija, decentralizacija ili šta već, nego samo delokalizacija centralizovanih institucija (primer je selidba Ustavnog suda iz Beograda u Sremske Karlovce, ili onih Dinkićevih agencija u Užice i Zaječar). Poenta bi bila ukidanje nepotrebnih institucija i smanjivanje birokratije.

12. Ovo čak neću ni da komentarišem. Samo sam siguran da će ta Razvojna banka ako bude osnovana proći kao i sve ostale državne banke jer je istorijsko iskustvo pokazalo da država baš i nije najbolji bankar.

13. Preporučujem gospodi piscima odlazak u posetu obližnjoj njivi ako zaista veruju da je poljoprivreda toliko profitabilna. Ne znam što bre oni Japanci prave robote, kola i ostalu tehniku ako je naša stara dobra zemljoradnja tako dobra. Ovo preusmerenje na istok je posebna priča: kao i svako iole normalan, podržavam našu međunarodnu trgovinu sa bilo kim. Nesreća je u tome što većinu naših proizvoda jednostavno niko neće da kupi jer to već neko drugi proizvodi kvalitetnije i jeftinije, tako da to večito guslanje o tome da treba da se okrenemo trgovini sa Trećim svetom nikako ne pije vodu.

14. Pa će posle đavo da nam bude kriv kada posle toga budu povećale kamate i tome još više opterete privredu i građane.

15. Na ovom polju nisam stručnjak, ali se sećam da je Asocijacija malih i srednjih preduzeća skoro kukala o tome kako ako hoće da otpuste radnika moraju da mu isplate otpremninu ne samo za vreme provedeno u toj firmi, nego za celokupni radni staž. Tako da priča ne stoji.

16. Suluda ideja, mada se to već radi. Ne znam zašto uopšte da se povećavaju plate javnog sektora i penzije kada su već iznad svake ekonomske opravdanosti. Naročito što su plate u realnom sektoru u poređenju sa njima jako niske.

17. Teško pitanje, još uvek nemma potpuni stav mada sam u globalu protiv smrtne kazne.

18. Zbogom, slobodo govora i mišljenja, bilo je lepo poznavati te! Mislim da bi trebalo ukinuti i Internet da klinci ne bi (ne daj Bože!) slučajno naišli na neku epizodu Will & Grace.

19. Nepotrebno - državne institucije već koriste ćirilicu za komunikaciju. Ali to je možda što ja pod reči javna komunikacija mislim na državnu, a autori na bilo koji gde ima više od dvoje ljudi.

20.Za ovo, podsećam čitaoce na naš skoriji post:

5 comments:

  1. Beše ova NOPO delegacija tačno pre godinu dana pregovarala sa vrhom GB-a oko nekog spajanja?

    Tačka 7 u pozivu na ekonomski reciprocitet verovatno obuhvata i zahtev da smanjimo izvoz u zemlje sa kojima imamo suficit poput Bosne i Makedonije.

    ReplyDelete
  2. Mislim da je bilo i takvih priča (za NOPO) ali nisam 100% siguran

    ReplyDelete
  3. Jeste. Secam se da je glavni odbor GB-a imao neki sastanak sa predsednikom te partije i da se pricalo o oeventualnoj saradnji ili mozda cak i fuziji, ali da se od te price ipak odustalo, i to pre nekog javnog pominjanja Zelenih.

    ReplyDelete
  4. Mislim da je ideja tacke 2 da se onemoguci ignorisanje izjasnjavanja naroda besmislenim ponavljanjem. Ono sto smo imali prilike da vidimo u EU je da politicari pitaju narod sta misli, pa postuju odogovor samo ako im odgovara. U suprotnom, jednostavno ponavljaju referendum, sa ulaganjem dodatnog napora u propagandu.

    Izjasnjavanje neposredno pred pristupanje tek nema smisla, jer je vec ulozen veliki napor da se pristupi. Potrebno je pitati na pocetku procesa.

    Sa ostalim komentarima se slazem, potpuno smece od "inicijative".

    Sta je GB?

    ReplyDelete
  5. Gradjanski blok je bio pokusaj pravljenja politicke partije. Zavrsio se tako sto je vecina odustala a manjina presla u Zelene.

    Slazem se sa ovom konstatacijom da politicari imaju tendenciju da slusaju referendume samo ako im odgovaraju (primer Irske o Lisabonskom sporazumu je jao ilustrativan). Sa druge strane, javno mnjenje se menja - ako danas hocemo u EU, mozda sutra necemo a ako danas nedcemo u NATO mozda sutra hocemo. Nekada su promene spore, a nekada brze - Srbija je '91. izabrala Milosevica da bi ga 2000. skinula sa vlasti. Ovaj dugacak period od 10 godina su pisci izmislili upravo iz istog razloga - znaju da bi danas na referendumu skoro svi glasali protiv ulaska u NATO i hoce da se na taj nacin osiguraju da to bude i u narednom periodu. A izjasnjavanje pred pristupanje je zapravo jako bitno jer je potreban dugi vremenski period reformi koje su nama potrebne pa je moguca promena vox populi-a, a zelja ulaska u EU nije isto sto i sam ulazak jer mora da se plati ulazak (odricanjem dela suvereniteta zemlje i njegovim prebacivanjem na zajednicke institucije). Za opipavanje pulsa da li se kretati ili ne u pravcu evrointegracija dovoljan je izvor rezultata izbora i diskurs politickih partija (da nema traznje za pristupanjem EU medju biracima ne bi bilo ni te ponude na politickom trzistu).

    ReplyDelete