28 Oct 2010

Dolar je naša valuta, ali vaš problem

Zašto Amerika nastavlja da sipa milijarde dolara u privredu, dok su se ostale države opredelile za kresanje deficita i štednju?


Zato što Amerika i dalje može da se zadužuje pod povoljnim uslovima, za razliku od ostalih, koji su se suočili sa problemom finansiranja deficita. I ne samo to, SAD može da uzima kredite i povoljnije nego pre recesije. Investitori hrle da kupuju američke državne obveznice i to se zove – let u sigurno. Deluje paradoksalno, s obzirom da je recesija tamo započela i da se američka ekonomija oporavlja suviše sporo i trapavo, ali postoji objašnjenje.

Jedno je da su strani investitori sami sebe uhvatili u klopku američkih državnih obveznica. MMF procenjuje da stranci drže 35% američkog javnog duga, što je oko 10% svetskog GDP-a. Njima se ne isplati ne samo da prestanu da ulažu, nego i da uspore sa kupovinom. Jasno je koliki su potencijalni gubici kapitala ukoliko bi Amerika i dolar propali.

Ali s druge strane, ne treba da čudi toliko poverenje u američki dug, i pored aktuelnih problema. On se smatra nanjbezbednijim mogućim ulaganjem. Sjedinjene Države su u svojoj istoriji sav dug prema strancima isplaćivali na vreme (što je zaostavština Aleksandra Hamiltona, prvog šefa Trezora). Ovo poverenje takođe potiče od veličine američke ekonomije, kao i vladavine prava, poštovanja sprovođenja ugovora i predvidivosti i transparentosti političkih procedura.

Zato stranci nastavljaju da ulažu u američke državne obveznice, i zato se Americi danas ne žuri sa restriktivnom politikom, kao Britaniji, Irskoj ili Grčkoj.

2 comments:

  1. Upravo tako!Ali čitava stvari ima logike - pošto je sada pretnja deflacijom mnogo jača od bilo kakvog inflatornog pritiska, sada je pametno zadužiti se, što će iz uvećanih poreza (zbog ubrzanog sutrašnjeg rasta) biti otplaćeno bez velikih troškova.
    Je li ovo kejnzijanizam - da. Je li se on pokazao delotvornim na kratak rok i kada se privreda zaglavi u donjoj fazi ciklusa? Da.

    Problem je samo što ostale razvijene zemlje ne mogu da se zadužuju tako lako i pod tako povoljnim uslovima kao SAD. A mi - ne možemo uopšte. Probali da prodajemo obveznice - slabo...

    ReplyDelete
  2. Dobra strana njihove nemogucnosti da se zaduzuju povoljno je sto su sad morali da krenu na smanjenje drzave, sto dugorocno sigurno radi u njihovu korist.

    Mi ne mozemo da se zaduzimo, ali necemo ni da smanjimo drzavu.

    ReplyDelete