20 Oct 2010

Odgovor profesorke Dane Popović na uvrede i pretnje iz Delta Real Estate





Prenosimo odgovor dr Danice Popović, profesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu, na pismo Dejana Racića iz Delta Real Estate:

Poštovani g. Račiću,

Vaše pismo zaista smatram svojevrsnom:
1. pretnjom (sudom, kažete, samo kad bi ova zemlja bila normalna)
2. bacanjem uvreda u lice (navodite moje "elementarno nepoznavanje činjenica iz oblasti o kojima govorim, javno izjavljene tvrdnje kuloarsko-kafićarskog tipa)
te ne vidim kako ste takvim obraćanjem bilo koga uverili u to da govorite u ime firme koja je "vesnik modernog, profesionalnog i svakako tržišnog načina poslovanja". Nisam sigurna da se Bil Gejts, recimo, ikada poslužio ovakvim pismom da bi ućutkao bilo kog profesora koji piše kolumne u Njujork Tajmsu, ma koliko da ga njegove izjave "žuljale". Napisao bi kolumnu sam, i dao argumente, ako ih ima. Ili bi podneo tužbu, a ne bi njome pretio.

Ovo pismo šaljem na nekoliko meni važnih adresa, uključujući adrese nekih medija, kako bi ostao trag ovoj neprijatnoj prepisci (vase pismo nalazi se ispod mog potpisa).

Šaljem vam srdačan pozdrav

---
Dr Danica Popović
Faculty of Economics, 6 Kamenička St. and
Center for Liberal-Democratic Studies, Kralja Milana 7 (1st Floor)

Dejan Racić wrote:
Poštovana gospođo Popović,
Pre nego što Vam obrazložim motiv mog obraćanja, želim da vam se predstavim - mada ćete iz elektronskog potpisa videti gde se trenutno nalazim i koju poziciju zauzimam, samo bih da spomenem da sam kao Vaš student bio jedan od lidera studentskog protesta na Ekonomskom fakultetu 1992. godine. Na žalost, razočaran razvojem događaja u Srbiji, napustio sam zemlju krajem 1992., da bih se krajem 1994. vratio i 1995. se zaposlio u Delti. U kompaniji sam prepoznao vesnika modernog, profesionalnog i svakako tržišnog načina poslovanja koje su mnogi priželjkivali u Srbiji - i danas, posle 15 godina isto mislim. Na žalost, dnevna politika, suprotstavljeni finansijski interesi, a pomalo i nacionalne karakteristike doprinele su potpunom izopačenju odnosa javnog mnenja, a pogotovo medija prema krupnom kapitalu, naročito prema Delta Holdingu. Svakako da deo krivice leži i na kompaniji, ali isključivo iz razloga pogrešnog pristupa PR-u, o čemu bi se sada i dalo raspravljati u smislu kadrovskih rešenja i sl. Inače sam u toku moje karijere u kompaniji između ostalog radio i na inicijalnom razvoju naše prehrambene maloprodaje. Takođe sam bio inicijator ideje partnerstva sa francuskim lancem hipermarketa Cora, a u toku tog partnerstva, koje se završilo Corinim odlaskom sa našeg tržišta iz razloga promene poslovne strategije na Balkanu i Srbiji, bio sam i direktor tog projekta. Ukoliko Vas interesuje bilo šta od činjenica u vezi sa Corom, našim partnerstvom, kao i preciznim razlozima njegovog neuspeha, možete me konaktirati i biću vrlo rad da ih podelim sa Vama. Takođe Vam mogu dati i kontakte vrlo visoko rangiranih direktora zaduženih za region Centralno-istočne Evrope u Cori koji Vam te činjenice mogu potvrditi.
Proteklih godina sam vrlo pažljivo pratio Vaše medijske nastupe, kad god je za to bilo prilike. Gotovo svaki put sam mogao da se složim sa svim Vašim konstatacijama po pitanju analize naše ekonomske situacije i ponašanja kako države, tako i privrednih subjekata – sve do skoro… Već u proteklih godinu dana sam primetio da u Vašim nastupima provejava neka vrsta kritike velikih srpskih privatnih kompanija što sam tumačio nedovoljnom informisanošću javnosti o stvarnoj situaciji u nihovom poslovanju. Od pre nekoliko nedelja smatram da opravdanja nema. Tvrdnja da je “Delta imala neformalne kanale da spreči dolazak francuske Core na tržište Srbije” je u najmanju ruku neodgovorna, a potencijalno i maliciozna. U bilo kojoj normalnoj, pa i konkurentnoj sredini – koju svi priželjkujemo, (iako Vi ne mislite tako), bi za ovakvu vrstu izjave bez ikakvih, čak i posrednih dokaza, odgovarali na sudu. Da ne spominjem to što ste izneli nekoliko materijalnih neistina – Cora je bila naš partner, a ne konkurent, cela stvar se odigrala pre više od 6 godina… ali sve to sad nije toliko bitno. Bitno je to da ste se uključili, sa sve Vašim autoritetom univerzitetskog profesora i člana ugledne nevladine organizacije u opštu medijsku pomamu zvanu “zapljuni Deltu”. Ne znam šta treba dovesti u pitanjetaj autoritet ili možda Vaš integritet? Kako god, Vaše elementarno nepoznavanje činjenica iz oblasti o kojima govorite Vas nikako ne može osloboditi odgovornosti za javno izjavljene tvrdnje, kuloarsko-kafićarskog tipa, na žalost omiljene u Srbiji, kako je Delta kriva za svaku vrstu neuspeha njenih potencijalnih konkurenata, u ovom slučaju čak i partnera. Žalosno je što se time odvraća pažnja od pravih društvenih problema koji upravo ne doprinose atraktivnosti, a samim tim i konkurentnosti srpskog tržišta.

S poštovanjem,
Dejan Racić
CEO
Delta Real Estate
Milentija Popovića 7b, 11000 Beograd, Serbia

1 comment:

  1. Dakle, sve sto je ovde izrekao ovaj gospodin je jedan veliki bullshit. Kao, napustio je zemlju, zbog lose situacije, a onda se vratio i zaposlio u kompaniju "vesnika modernog, profesionalnog i svakako tržišnog načina poslovanja koje su mnogi priželjkivali u Srbiji", koja je, inace, nastala upravo na osnovi tog loseg stanja, zbog kog je doticni gospodin napustion zemlju. Takodje, 95. godine Delta je bila jedna osrednja kompanija, sa ocajnim kadrovima, tako da ovo sto je gospodin rekao, jedino njega predstavlja kao Miskovog pismonosu, a ne kao nekog borca za trsiznu privredu ili nesto tako, u njihovoj reziji.

    ReplyDelete