30 Jan 2013

Gde su automobili?

Pustimo raspravu oko toga da li je Severna Koreja komunizam ili neki drugi sistem. Nije to ovde toliko bitno koliko ilustracija koja sledi, a koja vas navodi da razmišljate o principima po kojima funkcionišu Severna i Južna Koreja. Kliknite na fotografije dole da ih uvećate.

Pjongjang - centar


Pjongjang - stambeno naselje

Da ne bude zabune, fotografije jesu snimljene ujutru, pa je to možda razloz zašto nema automobila u centru, ali to svakakao ne objašnjava zašto ih nema na periferiji u stambenom kvartu? Cela mapa Pjongjanga ima istu situaciju, automobila nigde na vidiku. Hajde da pogledamo kako izgleda Seul, glavni grad Južne Koreje, u istoj (trudio sam se da je ne menjam) razmeri:

Seul - stambeno naselje

Seul - centar

Možda sam izabrao pogrešne delove gradova da preuzmem fotografiju, mada sam kroz Wikipediju došao do informacija na osnovu kojih sam napravio ove printscreen-ove. Ako meni ne verujete, slobodno hodite na Google maps i uverite se sami koliko se razlikuju satelitski snimci dva grada. Gde su automobili? Mislite o tome.



5 comments:

  1. Možda spavaju ili je neradni dan.....

    ReplyDelete
  2. Mozda koriste neke nevidljive automobile. Ili imaju letece tanjire koje cuvaju na Marsu. :D

    ReplyDelete
  3. Kakvi bre automobili. Gde su ljudi?
    The VICE Guide to North Korea
    http://topdocumentaryfilms.com/vice-guide-travel-north-korea/

    ReplyDelete
  4. U Severnoj Koreji svi imaju garaže.

    ReplyDelete
  5. Ako bolje pogledate prvu sliku, videcete limuzinu Kim Jong un-a na mostu kako obilazi grad a svi Severno Korejci masu sa prozora, terasa, podruma i krovova :)

    ReplyDelete