14 Jan 2013

Medijsko zavlačenje


Jedini rezultat jednog ovakvog tekstapogotovo ako se ima u vidu ekonomsko obrazovanje prosečnog građanina Srbije, može biti samo dodatna mržnja prema institucijama banaka i kapitalizmu uopšte. Ko ne veruje neka pročita većinu komentara ispod teksta na sajtu. Prema ovom tekstu utisak je da su banke zli zelenaši koji su krivi za sve. Tekst počinje sa sledećim rečenicama: "Stabilnost bankarskog sektora u Srbiji plaćaju, uglavnom, građani! Svakom intervencijom kojom država, kroz dokapitalizaciju ili prodaju obveznica, spasava propale banke, praktično zavlači ruku u džep građanima.". One savršeno ilustruju nepreciznost i senzacionalizam koji su veoma opasni jer utiču na kreiranje mišljenja prosečnog građanina.


Iz nepoznatih razloga autor iz Novosti, otkud je prenet tekst, propušta da naglasi da su jedine banke koje su propale upravo one koje je osnovala ili vodila država! Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine, Poštanska štedionica i Privredna banka Beograd su primeri državnog intervencionizma u bankarstvo. Zašto ove novine nisu pisale o ovim primerima onda kada se javljala državna intervnecija proteklih godina. Naravno da je problem što NBS i Vlada rasipaju 500 miliona evra na refinansiranje propalih intervencija države ali izvor tih propadanja i neadekvatnosti kapitala banaka je valjda to što se država mešala u bankarstvo na prvom mestu.

Da, u tekstu je intervjuisan profesor Ljuba Madžar koji verovatno mnogo bolje objašnjava svu suštinu problema koja se delimično vidi i iz njegovih prenetih reči. Ali to ne menja na činjenici da je prvi i osnovni utisak kad neko preleti preko ovog teksta da su banke zle institucije još đavolijeg kapitalizma gde se bogati bogate na račun običnih građana.

2 comments:

  1. Kao i uvek odlican si Pavle. Pozdrav iz Makedonije od Delifn.Delfinovski

    ReplyDelete
  2. Tražite zajam za konsolidaciju duga, zajmove bez osiguranja, poslovne zajmove, hipotekarne zajmove, zajmove za automobile, studentske zajmove, osobne zajmove, rizični kapital itd.! Ja sam privatni zajmodavac, dajem zajmove tvrtkama i pojedincima s niskim i razumnim kamatnim stopama od 2%. E-pošta na: christywalton355@gmail.com

    ReplyDelete