20 Sept 2012

13 peMzija

Rebalans budžeta koji se trenutno raspravlja u skupštini podrazumeva i 13 penziju za penzionere sa najnižim penzijama. Istovremeno ministar Dinkić navodi da moramo da zaustavimo rast javnog duga inače nam sleduje grčki scenario.

Dinkić se malo zaneo jer ako hoćeš da zaustaviš rast javnog duga onda ne povećaš deficit. Povećanje koje se pripisuje radu ove vlade je oko 5 milijardi dinara prem proceni Fiskalnog saveta. Dakle priča jedno radi drugo. A to što radi, 13 penzija između ostalog koja košta 40 miliona evra, upravo je mehanizam kojim je Grčka vlada decenijama upropaštavala javne finansije.

I vrapci znaju da je ova pogodba pravljena zbog PUPSA u vladi. Sad ideja je kao privremena. Međutim, ne postoji ništa trajnije od privremenih državnih programa. Dakle račun je sledeći, Dinkićeve pomoći, subvencije poljoprivredi i decentralizacija koštaju nas ove godine 50 miliona ekstra a penzije će svake godine biti skuplje zbog 13 penzije 35 do 40 miliona. Svakako manje od 2 milijarde evra ekstra na penzije od 2008. ali i dalje mnogo i to u mnogo goroj fiskalnoj situaciji.

No comments:

Post a Comment