4 Dec 2011

Recesija kao lek

Prenosim niv tekst za nedeljno izdanje novosadskog Dnevnika o monetarnoj ekspaniziji kao uzroku krize. Odgovaram i zašto novo doštampavanje novca neće povratiti ekonomiju na održiv rast.

U istom izdanju i intervju sa Mišom Brkićem o Grčkom scenariju u Srbiji.

10 comments:

 1. Odličan tekst.

  Neko mišljenje vezano za MF Global?

  ReplyDelete
 2. Nisam pratio stečajni postupak tako da ne znam nikakve detalje. Tako mi i treba kad se bavim teorijskom ekonomijom.

  ReplyDelete
 3. @Pavle
  Situacija traje mesec dana i ne nazire se kraj. Krenulo je kao stečajni postupak od par stotina miliona. Sada su došli do 2 milijarde i po zadnjim vestimaizgleda da su pored gubitka para na berzi ispraznili odvojene račune gradjana.

  ReplyDelete
 4. Barem pomeni da si najveci deo rekao iz Osnova austrijske teorije:-) zasluzuje Boza deo zasluga:-)

  ReplyDelete
 5. Zapravo ovaj tekst je pokušaj da prikažem teoriju poslovnih ciklusa austrijske ekonomske škole i to u formi koju je prvi skicirao Ludvig von Mises a razvio Friedrich Avgust von Hayek, čija knjiga Cene i Proizvodnja je imala ključan uticaj na moje razmišljanje o privrednim ciklusima. A Profesor Božo Stojanović je ekonomsku nauku u Srbiji (a ako se njegove knjige prevedu na Engleski, onda ekonomsku teoriju i šire) zadužio kao malo koji profesor ili mislilac u skorijoj istoriji. Osnovi Austrijske teorije bi mogli da se prevedu na engleski i to bi bio pravi svetski, vanvremenski udžbenik.

  ReplyDelete
 6. Slažem se za Božu. Zavtevan i predan predmetu. A posebno dobro odradjen, po mom mišljenju, deo sa privrednim ciklusima.

  ReplyDelete
 7. Evo šta o Hayekovom doprinosu misli npr. Pol Krugman http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/12/05/things-that-never-happened-in-the-history-of-macroeconomics/

  ReplyDelete
 8. pjmedia.com/tatler/2011/12/05/some-of-mf-globals-missing-money-turns-up-in-bill-clintons-bank-account/
  U vezi MF Global-vrlo interesantno.

  ReplyDelete
 9. Kaže se da su Kenzijanci astrolozi a Austriska škola astronomi
  Ovo sam našao i u najmanju ruku je simpatično
  Fight of the Century Keynes vs Hayek
  http://econstories.tv/2011/04/28/fight-of-the-century-music-video/

  @Anonoman
  Situacija sa MF Globalom se komplikuje iz dana u dan.
  “JPM increased the amount of silver in their registered vaults by precisely the amount that was suppose to be delivered…JPM effectively averted both a Comex default and a European Sovereign Debt implosion.”

  http://bullmarketthinking.com/exclusive-interview-jim-willie-the-public-will-not-wake-up-until-at-least-1-million-private-accounts-are-stolen/

  ReplyDelete
 10. Au sta Krugman nalupa. Boza bi dobio slabiji infarkt:-)

  ReplyDelete