28 Feb 2012

Bebe protiv EU


U ova doba kada je tema dana naše dobijanje statusa kandidata za Evropsku Uniju, meni pada na pamet koliko zapravo prosečno (pa i natprosečno) obrazovan stanovnik Srbije poznaje EU. Mislim da bi neka anketa prikazala jako poražavajuće rezultate (nalik onoj koju je sprovela prof Dubravka Stojanović, koja je pokazala da većina ispitanika nije znala u kom veku se odigrala kosovska bitka, a značajan procenat je mislio da su se tamo borili Srbi protiv Albanaca). Fascinantno mi je to da je veoma rasprostranjeno ovakvo neznanje ne samo među onima koji su protiv EU, nego i među njenim najvatrenijim zagovornicima.

Zahvalnost za ovaj tekst dugujem GSP Beograd - pre neki dan su tramvaji stali nasred Bulevara pa sam kući morao da se vraćam trolom, prevozom koji inače izbegavam. Tamo sam zatekao reklame neke kampanje za povećanje nataliteta i borbe protiv bele kuge - imala je jako simpatičan naziv. Pored kupovine inkubatora, ova pokretači ove inicijative traže i ukidanje oprezivanja hrane za bebe, pelena i druge dečije opreme tj smanjivanje stope PDV-a na 0%. Ono što mi je ovde interesantno je to da je jedan od inicijatora pokreta Fond B92, naše medijske kuće koja je najglasnija u propagiranju evroatlantskih integracija i evropskih vrednosti, a najviši akcenat stavlja na uvođenje Srbije u EU. Dakle, moglo bi se reći da su se specijalizovali u tom polju. Međutim, ukoliko se pogledaju pravila EU vezana za indirektno oporezivanje, još od prvog predloga za uvođenje PDV-a kao osnovnog indirektnog poreza 1963. od strane ekspertske komisije EK, videćete da je ovaj zahtev zapravo PROTIVAN evropskim pravilima i moglo bi se reći da je tako ''antievropski''. Naime, u EU sve zemlje imaju pravo da same odaberu svoju visinu stope PDV-a, ali ona ne sme biti manja od 15% ili veća od 25%. Zemlje članice imaju pravo da imaju i dve stope oporezivanja, ali ta druga niža stopa ne sme biti manja od 5% (zemlje takođe biraju na koje proizvode će se ova manja stopa i primenjivati). Međutim, na veliko protivljenje Velike Britanije i još nekih zemalja npr Irske, koje neke proizvode kao ovde problematičnu bebi opremu i knjige, Evropska Komisija je odlučila da zemlje mogu da nastave da koriste niže stope PDV-a na artikle ukoliko je njihova stopa bila niža i pre 1993. i stvaranja Jedinstvenog tržišta. Tako se još uvek u Velikoj Britaniji ne plaća taj porez na ''baby wear'', dok se u ostalim zemljama plaća, ali po sniženoj stopi.

Problem sa ovom srpskom inicijativom je u tome što Srbija nije imala sistem PDV-a 1993. te stoga ne može ni imati mogućnost da ukine plaćanje PDV-a na opremu za bebe, barem ukoliko bude želela da ikada postane članica Evropske Unije. Ukoliko Srbija to hoće, ona mora da igra po pravilima koja su propisana, a ako neće da ih poštuje EU je jednostavno neće primiti. Simple as that. U našem slučaju, stopa poreza može da se smanji na minimalnih 5% ali niže od toga ili da se skroz ukine, ne može. Ali to je već problem za naše nedovoljno upoznate evroentuzijaste koji se zalažu istovremeno i za povećanje nataliteta.


3 comments:

  1. Odlično zapažanje. Pretpostavljam da je u skladu sa EU regulativama da se bebeća oprema prebaci u poresku grupu sa stopom poreza od 8%, to već imamo za osnovne prehrambene proizvode i još po nešto, zar ne?

    ReplyDelete
  2. Da. Prema Zakonu o PDV-u http://www.siepa.gov.rs/files/pdf2010/zakoni_O_PDV-u.pdf snizena stopa se placa na odredjene taksativno nabrojane proizvode, i vecina njih su prehrambeni + informatika. Dakle, bebi oprema je u kategoriji gde se placa visa stopa od 18%. Prema regulativama EU, bebi oprema bi mogla da se oporezuje ali ne manje od 5% - dakle, Vlada bi mogla da izmenom Zakona o PDV-u propise da se na to primenjuje postojeca niza stopa, ili cak da se i ona koriguje, ali manje-vise to je to.

    ReplyDelete