30 Sept 2012

Friedrich Avgust von Hayek - the Master of Money



Odličan i informativan dokumentarni serijal BBC (a koga drugog) The Masters of Money o velikim misliocima monetarne teorije. Na blogu Slobodno tržište evo i krtike filma. Prvi film u serijalu je bio o Kejnzu. Ovde vredi preneti još linkova o najvećoj intelektualnoj raspravi u ekonomiji u XX veku. Naravno, najvažnije, Hayek je mnogo kulji, bez ikakve diskusije. Drugo, evo skorašnje odlične rasprave Keynes v. Hayek. Moja preporuka je takođe da pogledate film ili pročitate knjigu (najbolje oba) Commanding Heights (kod nas Komandni Visovi).  

Naravno u ovoj raspravi, moj glas bi uvek otišao Hayeku koga smatram jednim od najvećih društvenih mislilaca u XX veku ali i šire. Sigurno, od svih autora, političkih filozofa, ekonomista i teoretičara najviše je uticao na moja razmišljanja, stavove i posmatranje sveta. Sa druge strane, smatram da mnogo može da se nauči čitajući Johna Maynarda Keynesa koji je sigurno veliki mislilac i neupitni genije. Smatram da ga mnogi austrijski ekonomisti, protržišni ekonomisti i protivnici soc-demokratije prerano odbacuju (u smislu da ne žele niti da ga čitaju ili prostudiraju detaljno). Ne kažem da je teorija tačna, ne kažem da je Opšta teorija bilbija, nego da se to mora pročitati. Lično, uspeo sam mnoge kompleksne ideje koje izlaže Hayek u "Cene i Proizvodnja" da razumem tek kada sam pročitao deo Opšte teorije.

7 comments:

  1. Pošteno su odradili ovo nema šta. Čeka se Marks:)Commanding Heights je jedan od najboljih dokumentaraca koje sam gledao. Baš je informativan. Nisam ni znao da postoji prevod knjige kod nas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I vrlo je ejftina a mnogo je informativnija od filma. Ima dosta detalja.

      Delete
    2. Kul. Gledaću da je nabavim sad na sajmu knjiga.

      Delete
  2. Samo reci da si student FPN dobiješ 50% popusta. Al nemoj da kažeš da sam ti ja rekao ;)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Narodnja knjiga je izdavač ali potšo se knjiga koristi kao udžbenik na FPN studenti tog fakulteta imaju značajan popust.

      Delete
  4. Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
    za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

    ReplyDelete