21 Nov 2012

Istorijski prekršaj

Često je zanimljivo do kojih granica apsurda ljudska glupost može da dovede. Profesor Zoran Pavlović iz Beograda kažnjen je zbog toga što je decu, goste škole u kojoj radi, vodao po kalemegdanu! Strukovna udruženja, vladine regulatorne agencije, sindikati, komore, esnafi istorijski a i danas imaju ulogu  u ograničenju ponude "popravljanju cena" i "standarda", primarno radi sopstvene koristi ali ne tako često sa ovako apsurdnim posledicama.

Za sve vas koji posumnjate u sebe ako vam neko kaže "pa tako se radi u celom svetu" evo dva argumenta da vas umire. Prvo, to što se u mnogo velikih gradova primenjuje sličan princip ne znači da je to dobro. Pa i taksi je gotovo svuda regulisan i što je više regulisan to je skuplji i lošiji. Drugo, postoji jedna suptilna ali veoma bitna razlika između Srbije i nekih uređenijih zemalja. Strukovna udruženja gotovo svuda su izboksovala zabranu profesionalnog bavljenja turističkim vođenjem bez licence, ali retko gde su uspele da zabrane ljudima da to rade besplatno. Tako u gradovima poput Londona, Berlina, Amsterdama, Praga ili Mihena postoje besplatne ture (zapravo na kraju ture svako daje vodiču bakšiš kolko misli da treba). Free touring je vrlo popularan pogotovo za turiste plitkog džepa, one koji su došli u samo-organizaciji ili backpacker turiste. Ako radiš za pare, najčešće ti treba licenca, a ako radiš besplatno, licenca gotovo svuda nije neophodna. E a u Srbiji ne samo da je neophodna nego je kažnjivo nemati je! Zaključak, to što je svuda turizam licenciran ne znači da je to dobro, i može se detaljno polemisati o tome, ali čak i da prihvatimo licence, ograničenje na ovaj način gotovo nigde ne postoji!

Kada sam sam razmišljao o pokretanju besplatnih tura po Beogradu shvatio sam da bi morali da polažemo za licencu i da bi nam bila neophodna turistička agencija zbog finansijske inspekcije koja bi kažnjaval hostele za saradnju. Naravno mogla je cela priča da se pokrene u sivoj zoni ali pitanje koliko bi to trajalo dok nam ne stigne rešenje iz suda.

No comments:

Post a Comment