7 May 2012

Izborna iznenadjenja

Ovi izbori su doneli dosta interesantne rezultate.

1. Najjači utisak izbora je SPS koji je jači nego ikad od pada Miloševića - što je samo po sebi veoma indikativno. Naročito uz marketinšku kampanju te partije i poruke njihovog lidera pre izbora. 

2. Drugi najjači utisak definitivno je jako slab rezultat Preokreta - tj najviše LDP-a kao stožera te koalicije. I pored relativno ok kampanje ostaje jasno da sadašnje rukovodstvo te partije nema pojma kako da privuče nove birače i to naročito u onom ogromnom rezervoaru glasača apstinenata ili razočaranih pristalica DS-a. 

3. Mlađan Dinkić se opet pokazao kao zli politički genije i nasuprot svim očekivanjima preskočio je cenzus - najviše zasluga za to imaju lokalni feudalci širom Srbije, a najviše Kragujevac. Ako se neko bude pitao kolika je cena ulaska u Skupštinu, sada zna da je odgovor 300 miliona evra, tačno onoliko koliko je plaćeno da FIAT dođe u Kragujevac.

4. DS je izašao neuobičajeno jak. Uz rezultat SPS-a to je za mene krucijalni dokaz da smo sami krivi za ono što nam se događa.

5. SNS dosta slabiji nego što je iko predviđao. Naročito ako odbacite glasove Karića ili Velje Ilića. Očigledno se ni oni nisu snašli kako da privuku nezadovoljnike.

6. Dveri i radikali nisu prešli cenzus. Možda ipak ima neke molekularne nade da Srbija nekada daleko u budućnosti postane normalna zemlja.

Svi ostali rezultati su manje-više ispali kako je i očekivano ili predviđano. Davati predikcije buduće vlade je jako neumesno uzimajući u obzir da je u Srbiji sve moguće, ali meni najlogičnije deluje da ćemo imati sličnu vladu kao do sada sa tom izmenom što će premijer biti Dačić. Najverovatnije DS+SPS+URS.

Mais, on va voir.


3 comments:

  1. LDP je promenio biračko telo i da rastu mogu jedino ako promene politiku i pođu još više u pravcu DS-a pa im otmu glasače. Druga opcija je da postanu pravi zastupnici građanske Srbije, ali u tom slučaju su neophodne radikalne promene u rukovodstvu stranke jer je sadašnje izgubilo poverenje kod velikog broja nekadašnjih glasača LDP-a.

    ReplyDelete
  2. Koliko sam ja cuo, Kragujevac nema mnogo veze sa uspehom URS-a. Iako su tamo dobili 40% na lokalnim izborima, dobili su samo 12% za republicke (nekih 6000 glasova).

    ReplyDelete
  3. Đorđe Vukadinović rulez :P

    Kako se samo ovi iz PRS-a nisu dosetili da se registruju kao stranka manjine lol

    ReplyDelete