20 Jul 2013

Neki "ekonomista"

Evo statusa sa FB glavnog i odgovornog urednika, Stefana Đerasimovića, studentskog časopisa Monopollist koji objavljuje studentska organizacija sa Ekonomskog Fakulteta.
Evo i ja malo da izigravam eksperta, posto ne mogu vise da trpim da neki "ekonomisti" bez osecaja za realnost vredjaju moju inteligenciju, a pritom imaju iskustva u bavljenju ekonomijom ko Nikolic u naucnom radu. Konkretno, radi se o velicini te cuvene administracije, koja je uzrok svih problema u Srbiji od 1389. pa do danas. E da, za sestoclanu porodicu smanjili su mesecnu socijalnu pomoc sa 6500 din na 4000 din, pa bih zamolio doticnog eksperta P.M. da proba SAM da prezivi mesec dana sa ovom sumom, bez da mu tatica profesor dotira sredstva. I voleo bih jos da vidim kako bi P.M. organizovao uvodjenje evra u Srbiji pri ovakvom godisnjem spoljnotrgovinskom deficitu. Za 5 godina placali bismo cigaretama i toalet-papirom, jer evre ne bismo mogli tako lako da stampamo. Slede nove slicice. Ajd' uzdravlje!
Klikom na sliku možete je uvećati da vidite print screen.
Nisam 100% siguran da je dotični P.M. zapravo ja, ali shodno mojoj istoriji aktivizma u Monopollistu, temam koje sam pisao, činjenici da je moj ćale profesor, verujem da bi moglo da se radi o meni. Ako je komentar meni upućen, pozivam Monopollist, i Stefana lično, da organizuje javnu debatu na fakultetu na koju bi pozvali studente i profesore, pa da razgovaramo o temama o kojih se, očigledno, ne slažemo. 

Ako komentar nije meni upućen, ostaje pitanje da li je ovakav tip komentara na FB, ma koliko nečije ideje možda bile pogrešne, u skladu sa tradiciom novinarstva koju Monopollist ipak gradi deceniju i po.  

5 comments:

  1. Avaj, kako cemo sada ziveti bez tog Monopollista, tog bastiona objektivnosti i nezavisnosti, koji i slobodno deljen ostaje na rafovima, i bez te cuvene reci u Srbiji "tradicija", koja da je postovana covek nikada ne bi dosao u situaciju da sidje sa grane..

    ReplyDelete
  2. Au, Stefan i njegova ''čuvena'' inteligencija...
    Težak nesposobnjaković i primitivac...

    ReplyDelete
  3. Taj grafik što je momak linkovao ne govori apsolutno ništa o veličini javnog sektora u Srbiji jer je reč o broju zaposlenih u državnom sektoru na 1000 stanovnika a ne na 1000 zaposlenih. Normalno je da će u drugim zemljava biti više zaposlenih u državnom sektoru na 1000 stanovnika jer je zaposlenost u tim zemljama veća...

    ReplyDelete
  4. Zapravo najbolje bi bilo uzeti dve mere. Prva je % zaposlenih u javnom sektoru prema radno sposobnom stanovništvu a druga je % zaposlenih u javnom sektoru prema radno aktivnom stanovništvu (zaposleni + nezaposleni).

    Prva cifra nije ispod 10% a druga cifra je najmanje 20%, ovako odokativno. Kada se te dve cifre uporede sa relevantnim u drugim zemljama možda možemo dobiti precizniju sliku da li je javni sektor u Srbiji preglomazan. Ja mislim da bi odgovor bio nesumnjivo potvrdan.

    ReplyDelete
  5. Javni sektor u Srbiji jeste preglomazan. Ne postoji potreba da se upoređujemo sa drugim državama. Radim u javnom sektoru i dobro znam o čemu govorim. A na primer, drugar mi radi u EPS-u. E to je tek ludilo. Tamo bi, po mojoj proceni, broj radnika trebalo da se prepolovi.

    ReplyDelete