3 May 2012

Izborna kladionica i špekulativna šansa

Još par sati deli nas od izborne tišine koja nalaže suzdržavanje od komentara, političke propagande i prognoziranja rezultata. Od svih prognoza na koje sam naišao, najviše verujem kladionicama. Za razliku od većine analitičara, nezavisnih analitičara i partijskih portparola, kladionice stavljaju paru na svoju reč. Njima je u interesu da probaju da pogode pravi rezultat kako bi u zaradili i ako ste pratili ranije to su kladionice vrlo uspešno i radile. Pronašao sam kvote koje je izbacila, čini mi se, kladionica Meridian. Verujem da postoji nekoliko špekulativnih šansi za preduzetnike koji nisu preterano odbojni prema riziku. Kratak uput, kladionice su izbacile procente na koje kladioničari tipuju isključivo u "singlovima" izborom 1 (manje od datog procenta) ili 2 (više).

Prva sigurica po mom mišljenju je 1 na Tomu Nikolića protiv Tadića u prvom krugu sa kvotom 1.3. Mislim da najveći prostor za zaradu postoji u potcenjenom potencijalnom rezultatu koalicije Preokret (5.9%). Po mom sudu ta kolaicija će imati preko i trebalo bi iskoristiti priliku. Zapravo ja od Preokreta očekujem oko 7%, možda i preko, pa bi ovo trebalo da bude sigurna dvojka, sa kvotom, kao i za sve ostale tipove na stranke, od 1.85.

Iako kladionica procenjuje da su šanse simetrične za sve tipove na stranke, mislim da precenjuju URS te bih tu tipovao 1, odnosno da će uzeti manje od 5.5%. Ko zaista želi da se kocka, mislim da bi mogao da proba tip 2 na Dveri da osvoje preko 3.2%. Planiram i sam da stavim paru da ovo ne bi ostalo samo na paušalnom ispaljivanju procena. Za ostale tipove ne bih bio spreman da rizikujem.

Još razmišljam koliko tipova ću igrati i sa koliko stotina dinara, gotovo sigurno na prvi krug predsedničkih i rezultat Preokreta. Za ambicioznije, koji bi igrali ova četiri tipa sa hiljadu dinara, evo predloga celog tiketa:

igra:                      tip        kvota         ulog         dobitak
Nikolić - Tadić      1           1.3          300            390
Preokret (5.9%)    2          1.85         400            740
URS (5.5%)          1          1.85         150            277.5
Dveri (3.2%)         2          1.85         150            277.5
Ukupno:                                         1000          1685

6 comments:

  1. Goddamnit! Zabagovao mi komentar na sajtu...

    Enivej, mislim da je Preokret iznad 5,9% sigurica ovaj put. U Mozzartu je kvota bednih 1,60, ne znam da li je drugde ostala 1,85 na ovaj procenat. Ja sam stavio keš na njih.

    Za URS sam prvo mislio da neće preći cenzus, ali s obzirom na to kakvo je biračko telo u Srbiji, mislim da će ga preći... Do pre dan-dva je procenat u kladionicama bio 5,1%, stavio bih sve pare na njih, samo da sam na stigao...

    Dveri su po meni precenjene. Kad si hardline nacionalista i ispred sebe imaš koštunice, šešelje, nopoe - ne znam koliko bih se lako odlučio baš za Dveri. Ovo sam za svaki slučaj preskočio, ali 140 000 glasova (3,2%) uopšte nije malo za ove klerikalce.

    Inače, šta misliš o hendikepu: Preokret + 1,1% naspram DSS-a? Ja čak mislim da LDP može da bude jači od DSS-a na ovim izborima, a sa ovim hendikepom mi deluje kao primamljiva opcija...

    ReplyDelete
  2. Pavle, postaviću ti ovde isto pitanje kao i na TW juče:
    Šta misliš ko je Meridianu dao dozvolu za rad i omogućio mu da zaradi milione svih ovih godina? Da li je taj došao možda u Meridian i tražio da mu vrati uslugu?
    Da li misliš da u Srbiji možeš da se baviš bilo kojom visoko profitabilnom delatnošću bez blagoslova odozgo?
    Šta misliš kako ovakve kvote utiču na odluke birača koji masovno posećuju kladionice?
    Bilo bi lepo videti kakve kvote daju kladionice iz regiona, npr. iz HR. Ali sumnjam da se tamo bave našim izborima u kladionicama.

    ReplyDelete
  3. Pavle,

    Mislim da je pogrešno poistovetiti kladioničarsku kvotu sa procenom verovatnoće nekog događaja. Kvote svakako počivaju na proceni verovatnoće, ali ne zavise samo od nje. Čini mi se da je Nate Silver jednom pisao o tome, ali ne mogu sada da nađem.

    Ali kad smo već kod klađenja, slažem se sa svim tvojim procenama osim sa onom da je Preokret potcenjen. LDP od svog prvog izlaska na izbore nepogrešivo gađa oko 215.000 glasova (parlamentarni 2007 - 214.262, Čeda u prvom krugu predseničkih 2008 - 219.689, parlamentarni 2008 - 216.902). To jeste sve bilo u razmaku od godinu i po dana i od tad jesu prošle 4 godine, ali mislim da se velika većina birača sklonih LDP-u opredelila za njih još tada. Sada će verovatno privući nešto DS-ovih glasača, ali će im nešto otići i u apstinente (svi zastupnici "belih listića" u javnosti su po stavovima bliski LDP-u). Ne kažem da neće napredovati u odnosu na prošle izbore, ali da će sa 5,24% (maj 2008) prebaciti 5,9%, ne čini mi se uopšte tako izvesnim, mislim da su im šanse za tako nešto pola-pola.

    ReplyDelete
  4. Upravo iz nejednakosti verovatnoće i kvota, nisam hteo da koristim termin verovatnoća nego šansa a pritom sam stvar pojednostavio da ne bi smarali sa nepotrebnim stvarima. Ovde je jedino bitno da kladionica daje istu kvotu i za podbacivanje i prebacivanje rezultata oko njihovog procenjenog. Ako im je zarada motiv, onda bi kladionica svakako gađala da procena bude negde oko stvarnog rezultata koji dobijemo prekosutra a nivo procene bi eventualno prilagodila ukoliko veruje da će igrači imati sistematsku pristrastnost naviše/naniže prema određenim rezultatima.

    E sad što se tiče tipa na Preokret, za njih bi rezultat od 7% koliko mi se čini da je moguće bio ostvariv u rasponu od 280 do 295 hiljada glasova zavisno od izlaznosti. Vrlo je moguće da sam preoptimističan no te procene mi se za sada čine realnim prema mnogim dosadašnjim istraživanjima. No za 5.9% što je između 235 i 250 hiljada mislim da možemo biti sigurni jer ne treba zaboraviti da u Preokretu učestvuju i ona sindikalana org i mnogo bitnije SPO. Ako oni povuku 30 do 40 hiljada glasova što ja očekujem, čak i sa rastućim nevažećim, 5.9 preko bi trebalo da je sigurica.

    Primeti da si i sam iskoristio pojam "šanse" u svojoj poslednjoj rečenici ;) :)

    ReplyDelete
  5. Jesam, jer meni "šanse su pola-pola" i "verovatnoća je 50%" znače jedno te isto :o) Zato sam i tvoje "šansa" razumeo kao "verovatnoća", meni je to isto, samo je prvo svakodnevni izraz, a drugo (i) termin.

    Ja ne verujem da će taj sindikat išta pomoći Preokretu. Ako je to taj sindikat koji mislim da jeste, njegov nekadašnji predsednik Dragan Milovanović izašao je 2003. na izbore sa Laburističkom partijom i dobio (višestruko simboličnih ;o)) 4.666 glasova. A tad je još bio poznat, kao ministar u Đinđićevoj vladi.

    Skeptičan sam i prema tome šta SPO može da donese. Imali su oko 130.000 2007, što je značajno, ali je pitanje da li je išta od toga ostalo. SPO bi sam verovatno dobio 30-40 hiljada, ali u koaliciju koju personifikuje Čeda mogu da unesu tek jedan deo toga.

    Nešto slično je bilo sa rezultatima SPO-a devedesetih: bio SPO sam ili u okviru Deposa, bili izbori parlamentarni ili predsednički, bio Vuk u zatvoru ili u milosti režima, SPO i Vuk su stalno bili na 800-850 hiljada. Vuk je imao verno "jezgro", ali je istovremeno bio i prepreka privlačenju novih glasača. Mislim da je, uz sve razlike, moguća neka analogija sa LDP-om.

    ReplyDelete
  6. Stigli rezultati, prvi promašaj, sigurica na Nikolića, mada treba ipak sačekati rezultate sa Kosova, gde bi stvar ipak mogla da se preokrene u igri je devedesetak hiljada glasova. Preokret je prošao glat, tako da sam tu u potpunosti pogodio. Pogodio sam i Dveri za koje sam bio siguran da će podbaciti cenzus ali ne za previše. Pored odličnog rezultata SPS za mene je iznenađenje dobar rezultat URS za koje sam očekivao iznad cenzusa ali ispod 6% sigurno. Ispostavilo se da sam promašio. Za sada naš tiket od četiri tipa za hiljadu dinara zaradio je 17.5 dinara. Što i nije loše, koliko su iznenađujući izbori barem pare nije izgubio. Inače moram da naglasim, nisam stigao i imao para da sam stavim na Preokret i Nikolća što sam na kraju odlučio. Zarada bi i onako bila veoma mala pa mi nije previše žao.

    ReplyDelete