7 Feb 2013

Zlatne koke bez zlatnih jaja

Svaka država jeste loš menadžer u preduzećima. Ali država Srbija je među najgorim od njih. Zato mi je prilična čudna autisitčnost javnog mnjenja - javna preduzeća loše posluju i uvaljuju nas sve u gubitak, ali opet svima su usta puna odbrane vitalnih srpskin nacionalnih interesa kada se spomene moguća privatizacija kao rešenje problema. Setite se samo kakva je bila atmosfera kada se spominjala privatizacija Telekoma tokom mandata prethodne Vlade. Drugi argument protiv privatizacije, pored ovog izgovora da država mora da održi kontrolu u strateškim granama industrije, bio je da ne treba ići u privatizaciju onih javnih preduzeća koja posluju pozitivno i tako donese prihode budžetu. Među "zlatnim kokama" srpske privrede (ovaj termin mi se jako svideo jer su ga baš novinari tada masovno koristili), spominjali su se najviše EPS, Telekom i aerodrom Nikola Tesla. Međutim, koliko su te koke baš zlatonosne?

Telekom Srbija ima poslovni prihod (koga više interesuje, evo linka ka finansijskom izveštaju za 2011. sa nihovog sajta), ali sa druge strane, dugoročna percepcija kompanije nije pozitivna. Dokaz: tokom probe privatizacije prijavilo se jako malo zainteresovanih i niko nije dostavio minimalnu traženu cenu. Dakle, investitori ne vide Telekom našim očima, i ne očekuju da mogu da dugoročno naprave profit u njoj, toliki da pokrije njihova ulaganja. Najveća koka u našem kokošarniku se nije mnogo pominjala u vezi sa privatizacijom, ali jeste u vezi sa korupcijom, pre svega u rudarskom basenu Kolubara, koji je njena zavisna firma. Međutim, pukla je vest iz vedra neba da ni ova koka više ne leže zlatna jaja, nego da traži novi džak kukuruza - EPS-u je potrebna pozajmica od 300 miliona evra u kratkom vremenskom roku da bi izbegao bankrot. Kako, zašto? Odgovor nemamo, a verovatno ga nećemo ni dobiti, za razliku od računa za tu pozajmicu koju ćemo sigurno platiti. 

Što je još poraznije, nigde odijuma javnosti zbog toga i želje za rešenjem. U javnosti će se opet pojaviti preovlađujući stav da su "krivi lopovi a ne sistem" a političari će opet reći "glasajte za nas a ne za njih, mi nismo lopovi i pošteno ćemo voditi javna preduzeća". I onda će opet sve ići u krug. Ova vest je interesantna i zato što je ovo možda prvi put da se u nečemu slažem sa trenutnim ministrom privrede, ali sumnjam da će se toga Vlada  držati do kraja.

No comments:

Post a Comment