28 Jun 2013

Odbrani novčanik!


Moj govor sa marša poreskih obveznika:
Dobar dan! Moje ime je Pavle Mihajlović i ekonomista sam u Fiskalnoj koaliciji. Ja sam, kao i svi vi poreski obveznik i ovde sam danas da ODBRANIM NOVČANIK!!! 
Kad građanin Srbije ustane ujutru i ode na posao, do 1 popodne radi za poreze i doprinose. Do pola 3 radi za PDV. A samo od pola 3 do 5 radi za sebe i svoju porodicu. Oni dovoljno vredni i srećni koji imaju posao, preko 2/3 svega što stvore, daju državi kroz poreze. 
Ali ni to ministrima nije dosta. Prošla i ova vlada zadužile su nas 12 milijardi evra. To je 6000 kilometara autoputa ili 5000 škola ili 200 mostova. Svaki građanin Srbije, pa i još nerođeno dete, zadužen je 2700 evra za javni dug. Danas kažem dosta! Dosta rasipanja našeg novca na  besmislene subvencije, visoke plate, korupciju, nabavke, prazne kase, gubitaše, raspale bolnice, drugare, agencije, dođem ti, lako ćemo... dosta je bilo visokih poreza, dosta je bilo gomilanja duga. 
Slobodan čovek ne sme da dopusti da drugi odlučuju umesto njega. Danas i ovde, prvi put u Srbiji, šaljemo poruku da hoćemo i možemo sami. Ne treba nam država da bude dadilja, treba nam čuvar i servis. Ne treba nam milostinja nego pravda i zakon isti za sve. Neću tuđe pare, hoću svoju šansu.  
Danas niste sami. Nova sloboda se rađa. Danas neki novi svet šeta. Pošaljimo poruku uspavanima. Glasno vikni ODBRANI NOVČANIK!

4 comments:

 1. Nisam uspeo da dođem. Koliko je ljudi bilo?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najrealističnija procena je oko 350 ljudi. Rekao bih pristojno

   Delete
 2. To je baš malo. Ali, jebiga, svaki početak je težak. Da sam došao, nosio bih transparent: "No taxation without representation" :)
  Inače, sada nevezano za temu, pročitao sam ekonomski program Nove stranke. Dobar je. Hoće li biti nešto od toga? Šta mislite kakve su joj šanse na izborima, i hoće li se pridržavati tog programa?

  ReplyDelete
 3. Da li će nešto da bude od Nove stranke, zaista ne znam, ali je skepticizam uvek bio najpromućurnija opcija u Srbiji. Naravno, ja bih voleo da se uzdigne u ozbiljnu opozicionu opciju, no koliko je to verovatno, nemam pojma. Što se tiče samog programa, on mi ne deluje kao nešto iza čega bi stao prosečan aktivista Nove stranke, ali program ima jaku podršku ZŽ i šefa ekonomskog tima, pa će verovatno duže da se održi nego što je iskreni sentiment mnogih u stranci. Da li će liberalna struja prevagnuti zavisi od mnogih faktora, ako se to desi, postoji šansa za jednom dobrom političkom opciom. Ako ne, nikom ništa, šta da se radi.

  ReplyDelete